Conventionele bedrijfsmodellen transformeren door inclusie van belanghebbenden  

Workshop over inclusie van belanghebbenden

Op 11 oktober 2022 organiseerde Global Compact Network Nederland een workshop over stakeholderinclusie voor Young Professionals. Een aantal toonaangevende Nederlandse bedrijven waren op bezoek bij DOW Chemical in Terneuzen. Deze middag werd georganiseerd door onze partner AmCham.

Voortdurend veranderende zakelijke omgevingen en opkomende onzekerheden wereldwijd zorgen ervoor dat organisaties heroverwegen met wie ze werken en hoe. Zowel de academische wereld als beleidsmakers benadrukken de noodzaak om te verschuiven van een corporate governance-model voor aandeelhouders naar een inclusief stakeholdermodel.

Grootste lessen

Tijdens deze workshop introduceerde Global Compact Network Nederland een innovatief en wereldwijd toepasbaar model voor stakeholderinclusie.  Dit model omvat complexe variabelen en geeft aan hoe de bijdrage van bedrijven aan de SDG’s kan worden vergroot. Door middel van een simulatiespel, geleid door onze Participant Engagement Manager Mónica Pascual, ervaaden Young Professionals hoe het is voor verschillende belanghebbenden om hun eigen belangen af ​​te wegen met het overkoepelende doel om duurzamer te zijn.

De Young Professionals  deelden een aantal belangrijke lessen uit de workshop:

 

  • Om verder te komen en een duurzamere toekomst te creëren, moeten we transparant zijn en eerlijk communiceren met onze belanghebbenden.
  • Inclusie van belanghebbenden rond duurzaamheid heeft meer kans van slagen als we eerst een gemeenschappelijk doel formuleren.
  • Alle relevante belanghebbenden in de sector moeten bereid zijn kennis te delen en middelen te besteden aan duurzaamheid, anders kunnen we onze impact niet vergroten.
  • Door hun houding  en gedrag te veranderen, kunnen klanten en consumenten helpen om conventionele bedrijfsmodellen te transformeren en duurzamer te maken.

Hoe bedrijven een gebrek aan duurzaamheid kunnen erkennen

Na de workshop nodigden we Iris van Wanrooij uit, die een 2022 UN Global Compact SDG Pioneer is en werkt als Programmamanager Corporate Social Responsibility bij EMMA Safety Footwear, om te vertellen hoe haar bedrijf de inclusie van belanghebbenden in de praktijk heeft genavigeerd. Ze benadrukte dat bedrijven eerst moeten erkennen dat een gebrek aan duurzaamheid problematisch is en ervoor moeten kiezen om het aan te pakken. In het geval van EMMA Safety Footwear besloot het bedrijf dat de hoeveelheid afval dat ze produceerden en hun CO2-uitstoot onaanvaardbaar waren. Het bedrijf realiseerde zich al snel dat ze dit niet alleen kon aanpakken en richtte gezamenlijk met een concurrent de Circular Footwear Alliance op om beiden bedrijven meer circulair te maken. Iris gaf als belangrijkste advies aan bedrijven en de jonge professionals die voor hen werken, om naar je werkgebied te kijken en te beoordelen waar dingen kunnen verbeteren. Bovenal stimuleerde ze jonge professionals om hun collega’s en partners te betrekken, zodat ze samen stappen in de goede richting kunnen zetten, ook al zijn het kleine stappen.

Afronding & oproep tot actie

De Young Professional leiders moeten vandaag de vaardigheid en kennis verwerven om de leiders te zijn die de wereld van morgen nodig heeft. Dus kom vandaag nog in actie en begin op elk niveau betrokken te zijn bij jouw bedrijf.

Ga naar de inhoud