SDG Ambition programma

Bedrijven moeten zich – nu meer dan ooit – overal ter wereld verenigen voor een meer veerkrachtige en duurzame wereld. Ondanks de vooruitgang die op vele gebieden is geboekt, liggen we niet op schema om de SDG’s voor 2030 te behalen. Uit het voortgangsrapport 2020 van United Nations Global Compact blijkt zelfs dat slechts 39 procent van de ondervraagde bedrijven van mening is dat ze doelstellingen hebben die ambitieus genoeg zijn om de Sustainable Development Goals voor 2030 te behalen. Minder dan een derde is van mening dat hun sector snel genoeg is om belangrijke SDG’s te realiseren.

Terwijl 84 procent van de ondervraagde bedrijven actie onderneemt op het gebied van SDG’s, is slechts 46 procent bezig met de implementeren ervan in hun bedrijfsstrategie en ontwerpt slechts 37 procent bedrijfsmodellen die een bijdrage leveren aan de SDG’s. Deze percentages zijn niet hoog genoeg.

Het is duidelijk dat er behoefte is aan meer bedrijfsambitie, maar ook dat deze ambitie wordt vertaald naar concrete acties. Daarom heeft UN Global Compact in partnerschap met SAP en Accenture de SDG Ambition in het leven geroepen. Dit is een initiatief dat de deelnemende bedrijven van het UN Global Compact wil uitdagen en ondersteunen bij het vaststellen van ambitieuze bedrijfsdoelstellingen en het versnellen van de integratie van de 17 Sustainable Development Goals in het kern van het bedrijfsmanagement.

De SDG Ambition is tijdens de WEF in Davos gelanceerd. Eric Rondolat, CEO van Signify, nam als één van de drie sprekers voor de lokale netwerken deel. De SDG Ambition worden door de lokale netwerken op nationaal niveau uitgerold. In januari start het trainingsprogramma in Nederland.

SDG Ambition zal je bedrijf in staat stellen om verder te gaan dan incrementele vooruitgang en een stap verder te gaan met transformatieve veranderingen – het ontsluiten van bedrijfswaarde, het opbouwen van veerkracht en het mogelijk maken van groei op de lange termijn.

 

Het SDG Ambition programma

Het programma van de SDG Ambition bestaat uit zes virtuele live workshops van elk 1-3 uur. Deze workshops vinden ongeveer maandelijks plaats tussen januari en juni 2021. Bovendien krijgen deelnemers toegang tot een learning platform waarop aanvullend trainingsmateriaal geplaatst wordt en deelnemers verder met elkaar in gesprek kunnen gaan. Elke deelnemer zal ongeveer 24 uur besteden aan het hele programma. Dit zijn geen extra uren, omdat ze de oude manier van operaties, waardeketen en productie/dienstverlening zullen vervangen.

Aan deelname aan de SDG Ambition zijn geen kosten verbonden.

De voertaal van het programma is Engels. Het programma zal in samenwerking met Accenture worden uitgerold.

Wat je zult leren tijdens het zes maanden durende SDG Ambition programma:

● Een duidelijk begrip van de baseline effecten in het hele bedrijf bij het creëren van een uitgebreide duurzaamheidsstrategie.
● Het vermogen om ambitieuze doelen te bereiken die gericht zijn op het formuleren van business actie met wat daadwerkelijk nodig is om de SDG’s te bereiken.
● De kennis die nodig is om duurzaamheidsdoelstellingen te integreren en te mainstreamen in alle bedrijfseenheden door, voorop te lopen met een presentatie-integratieaanpak die gebruik maakt van faciliterende technologieën.
● Een kans om verbetering aan te brengen in de wijze waarop je communiceert en vastlegt volgens de Communication on Progress (CoP).

Voor wie is de SDG Ambition?

Wij roepen alle leden van Global Compact Netwerk Nederland op om zich aan te melden voor de SDG Ambition. Wij vragen deelnemers om toewijding te tonen om de vastgestelde bedrijfsdoelstellingen te versterken en het nemen van maatregelen om de vooruitgang op het gebied van de SDG’s te vergroten. Elk bedrijf stelt twee vertegenwoordigers aan die deelnemen aan het programma. Daarnaast wordt er een “SDG Champion” op uitvoerend niveau aangewezen om de ontwikkelingen in het programma te volgen en steun te verlenen waar nodig.

Wil je graag deelnemen aan het programma?

De aanmeldingen voor de SDG Ambition zijn open tot 30 november 2020.

Ga samen met uw collega’s aan de slag met de ‘Decade of Action and Delivery’. Meld je aan via de website van UN Global Compact of neem contact op met Hugo von Meijenfeldt, Senior Advisor: meijenfeldt@gcnetherlands.nl of Linde Reus, SDG Ambition Manager Intern: reus@gcnetherlands.nl.

Participating companies