SDG Ambition programma

Bedrijven moeten zich – nu meer dan ooit – overal ter wereld verenigen voor een meer veerkrachtige en duurzame wereld. Ondanks de vooruitgang die op vele gebieden is geboekt, liggen we niet op schema om de SDG’s voor 2030 te behalen. Uit het voortgangsrapport 2020 van United Nations Global Compact blijkt zelfs dat slechts 39 procent van de ondervraagde bedrijven van mening is dat ze doelstellingen hebben die ambitieus genoeg zijn om de Sustainable Development Goals voor 2030 te behalen. Minder dan een derde is van mening dat hun sector snel genoeg is om belangrijke SDG’s te realiseren.

Terwijl 84 procent van de ondervraagde bedrijven actie onderneemt op het gebied van SDG’s, is slechts 46 procent bezig met de implementeren ervan in hun bedrijfsstrategie en ontwerpt slechts 37 procent bedrijfsmodellen die een bijdrage leveren aan de SDG’s.

Het is duidelijk dat er behoefte is aan meer bedrijfsambitie. Daarom heeft UN Global Compact in partnerschap met SAP en Accenture SDG Ambition in het leven geroepen. Dit is een initiatief dat de deelnemende bedrijven van het UN Global Compact wil uitdagen en ondersteunen bij het vaststellen van ambitieuze bedrijfsdoelstellingen en het versnellen van de integratie van de 17 Sustainable Development Goals in het kern van het bedrijfsmanagement.

De SDG Ambition is tijdens de WEF in Davos gelanceerd. Eric Rondolat, CEO van Signify, nam als één van de drie sprekers voor de lokale netwerken deel.

SDG Ambition zal je bedrijf in staat stellen om verder te gaan dan incrementele vooruitgang en een stap verder te gaan met transformatieve veranderingen – het ontsluiten van bedrijfswaarde, het opbouwen van veerkracht en het mogelijk maken van groei op de lange termijn.

Wat je zult leren tijdens het zes maanden durende SDG Ambition programma:

● Een duidelijk begrip van de baseline effecten in het hele bedrijf bij het creëren van een uitgebreide duurzaamheidsstrategie.
● Het vermogen om ambitieuze doelen te bereiken die gericht zijn op het formuleren van business actie met wat daadwerkelijk nodig is om de SDG’s te bereiken.
● De kennis die nodig is om duurzaamheidsdoelstellingen te integreren en te mainstreamen in alle bedrijfseenheden door voorop te lopen met een presentatie-integratieaanpak die gebruik maakt van faciliterende technologieën.
● Een kans om verbetering aan te brengen in de wijze waarop je communiceert en vastlegt volgens de Communication on Progress (CoP)

Criteria om in aanmerking te komen

UN Global Compact nodigt bedrijven uit om zich aan te sluiten bij de SDG Ambition. Je kunt alleen deel nemen als je bedrijf is aangesloten bij het netwerk van UN Global Compact en voldoet aan de volgende criteria:

  • Momenteel betrokken bij een Global Compact Lokaal Netwerk in je regio of bereid om deel te nemen (In-country programma).
  • Toegewijd is aan het versterken van de vastgestelde bedrijfsdoelstellingen en het nemen van maatregelen om de vooruitgang op het gebied van de SDG’s te vergroten.
  • Bereid om twee vertegenwoordigers aan te stellen om deel te nemen aan programma-activiteiten en -evenementen en “Ambassadeur” op uitvoerend niveau om de ontwikkelingen in het programma te volgen, steun te verlenen en deel te nemen aan evenementen op hoog niveau.

Wil je graag deelnemen aan het programma?

Het is nu mogelijk om je aan te melden voor het SDG Ambition programma.

Registratie is onlangs geopend voor leden van het Nederlandse netwerk op 21 juli 2020
Registratie sluit op 16 november 2020

Ga samen met uw collega’s aan de slag met de ‘Decade of Action and Delivery’. Meld je aan via de website van UN Global Compact of neem contact op met de Hugo von Meijenfeldt, Senior Advisor van Global Compact Netwerk Nederland.