Myrthe van der Plas is de Nederlandse SDG Pioneer 2022

runner-up  

Myrthe van der Plas is de Nederlandse SDG Pioneer 2022 runner-up. SDG Pioneers zijn professionals die werkzaam zijn op elk niveau binnen een organisatie die aangesloten zijn bij de UN Global Compact en die een op de Tien Principes gebaseerde aanpak hanteren om ambitieuze en impactvolle SDG doelen te stellen. In dit artikel lees je meer over het toonaangevende werk van Van der Plas, zowel in haar privéleven als in haar rol als Senior Manager Data Analytics bij PwC.

Positieve impact op de SDG’s

Via PwC draagt Van der Plas bij aan een positieve impact op de SDG’s door klanten te ondersteunen in hun duurzame besluitvorming met behulp van de Responsible Business Simulator, een aanpak die financiële en niet-financiële informatie meeneemt in de besluitvorming waardoor er naast winst ook people en planet elementen worden meegenomen.

Photo Credits: Photo Republic

Met deze tool heeft Van der Plas onder andere Stichting IZZ geholpen bij besluitvorming rondom de duurzame inzetbaarheid van haar medewerkers, DSM met een strategisch energievraagstuk en voor de KNVB heeft ze de maatschappelijke en economische impact van voetbal berekend. Verder heeft ze voor PwC tijdens de Syrische vluchtelingencrisis gekeken hoe gemeenten het beste hun budget voor statushouders konden uitgeven, en een dialoog ondersteund die gebaseerd was op feiten in plaats van onderbuikgevoelens.

Daarnaast voert Van der Plas PwC’s jaarlijkse SDG Impactmeting uit. Met de impactmeting brengen ze in kaart op welke voor haar materiële SDG’s PwC een positieve impact heeft en waar nog ruimte voor verbetering is.

Lakisama Foundation

Persoonlijk zet Van der Plas zich in met haar eigen stichting Lakisama Foundation voor SDG 1, geen armoede, en SDG 4, kwaliteitsonderwijs. In haar woorden: “Lakisama biedt kinderen in Kenia toegang tot onderwijs. Voor het daadwerkelijk oprichten van Lakisama, ben ik lang op zoek geweest naar hoe mensen in lage- tot midden- inkomenslanden toch kans op een betere toekomst kunnen krijgen. Veel gesprekken en boeken verder lijkt onderwijs een goed middel.”

 

“De armoede in de wereld grijpt me dagelijks nog aan.”

Van der Plas beschouwt de bestrijding van armoede in de wereld als een cruciale doelstelling, aldus Van der Plas: “SDG 1 – geen armoede, gaat mij het meest aan het hart. De armoede in de wereld grijpt me dagelijks nog aan. Het voelt oneerlijk dat een groot aantal mensen onder de armoedegrens leeft. Het voelt het als heel overbodig is. Dat is voor mij een reden geweest om naast mijn vaste werk, vrijwilligerswerk te doen en een stichting op te richten waarmee ik bijdraag aan armoedereductie.”

Zij erkent dat er nog een lange weg te gaan is, maar dat de verandering duidelijk is: “Ik denk dat er veel ruimte is voor individuen en bedrijven om zich hier meer voor in te zetten dan dat momenteel het geval is. Wel zie ik verbeteringen ten gunste van andere SDG’s mogelijk een positieve invloed kunnen hebben op SDG 1.”

Richtlijnen om verandering te versnellen

“Het bestaan van UN Global Compact an sich helpt bij het duiden van het belang om verder te kijken dan winst en naar wat er daarnaast belangrijk is. De UN Global Compact principes zijn een waardevolle tool om een duidelijk commitment af te geven en te dienen als basis voor strategie en beleid. De publicaties gebruik ik om up-to-date te blijven, mijn kennis te verrijken en af en toe om mijn standpunt te ondersteunen. De SDG Ambition Accelerator helpt bij het definiëren van robuuste ambities en targets en de GC Inventory of Business Indicators hebben we geraadpleegd bij het opstellen van de indicatoren voor de SDG Impactmeting voor PwC.”

Ga aan de slag!

Het belangrijkste advies van Van der Plas? “Ga ermee aan de slag! Het hoeft niet meteen groots en meeslepend te zijn, het belangrijkste is om een eerste stap te zetten. Eenmaal begonnen doe je nieuwe kennis op waardoor je op natuurlijke wijze vervolgstappen zet. Laat je inspireren door personen en organisaties die al met duurzaamheid aan de slag zijn.”

 

Ga naar de inhoud