De Responsible Mining Index 2018 is een feit. Dat is goed nieuws! Minister Kaag lanceerde deze ranglijst voor verantwoord ondernemen inzake de mijnbouw. Een goede stap voorwaarts als het gaat om ‘human rights’ en de Agenda 2030. Iets waar binnen Global Compact Netwerk Nederland veel aandacht voor is. De Index baseert zich mede op de UN Guiding Principles on Business and Human Rights. GCNL lanceerde hierover eerder met Shift en Oxfam een praktijkgids over ‘Doing business with respect for human rights’ die ook online te vinden is op Gids Doing business with respect for human rights. Om de gids tot stand te brengen werd samengewerkt met ABN AMRO, akzoNobel, KPMG, Philips, Rabobank, Randstad, Shell  en Unilever. 

De objectieve index die nu is gepresenteerd meet hoe mijnbouwbedrijven presteren op zes belangrijke thema’s, zoals arbeidsomstandigheden, milieu, economische ontwikkeling en mensenrechten. De index toont in de vorm van een ranglijst in hoeverre mijnbouwbedrijven verantwoord ondernemen. Kaag: ‘Op basis van deze informatie kunnen belanghebbenden zoals vakbonden, investeerders, omwonenden en overheden de mijnbouwbedrijven op hun verantwoordelijkheid aanspreken. Dat is belangrijk om ook echt die volgende stap te kunnen zetten.’

De eerste editie van de ranglijst bevat dertig toonaangevende bedrijven die samen meer dan achthonderd mijnen exploiteren in ruim veertig landen en daarmee goed zijn voor ongeveer een kwart van de wereldproductie. In de index worden onder meer de tien grootste mijnbouwondernemingen opgenomen. De index is een initiatief van de voormalig Nederlands Speciaal Gezant Natuurlijke Hulpbronnen, Jaime de Bourbon de Parme, en is opgezet in samenwerking met de Responsible Mining Foundation (RMF). Tijdens de lancering sprak ook Jan-Willem Scheijgrond vanuit Philips en tevens voorzitter van GCNL. 

Ga naar de inhoud