Blog Jan Raes, ABN AMRO vanuit New York

‘Impact is het nieuwe goud’
Op naar de Verenigde Naties voor het HLPF 2018 – SDG Business Forum in samenwerking met UN Global Compact

Ik had om sneller van a naar b te komen in New York een fiets gehuurd. Dat werkt perfect, maar had er helaas niet op gerekend dat het ook wel eens kan regenen hier. Mijn timing was behoorlijk kantje boord, het begon al te druppelen en ik parkeerde mijn fiets net buiten de Verenigde Naties. Gelukkig stond ik al met mijn tas bij de security scanner toen een fikse stortbui losbrak, die een paar uur zou duren. Eenmaal binnen in het VN gebouw, merk je niets of weinig meer van het weer buiten, want de meetings van het Global Compact SDG Business Forum vinden plaats in ruime vergaderkamers zonder ramen.

SDG ranking van landen
Bij binnenkomst zag ik een hele groep met dikke SDG boekwerken onder de arm. Het boek bleek de publicatie met de SDG ranking van landen te zijn. Net als de Dow Jones Sustainability Index voor bedrijven is er nu ook een jaarlijkse SDG ranking voor landen. In deze publicatie is ook een dashboard te zien van alle landen, waarbij met rood, oranje, groen aangeduid wordt wat goed of minder goed gaat per land. De SDGs vormen op die manier toch wel een (weliswaar ruw) meetinstrument voor de VN om wereldwijde voortgang op de SDGs te monitoren. Wat opvalt is dat de top 20 grotendeels bestaat uit Europese landen, met Zweden, Denemarken en Finland in de top 3. Hier kan je het SDG index rapport met de landen rankings downloaden. Nederland staat op nummer 11.

Grijs water minder belangrijk, vooral als je geen toilet hebt
Wat opvalt is dat als je in zo een SDG Business Forum landen van verschillende continenten samenbrengt in een overleg, dat dan sommige verhalen nooit voor iedereen tegelijk waar kunnen zijn. Zo vertelde een Zweeds internationaal bouwbedrijf trots over het oogsten van regenwater als grondstof voor lokale bierbrouwers, systematisch gebruik van grijs water om toiletten te spoelen en gebruik van NASA technieken om zuiniger te kunnen douchen door recirculatie van water. Deze technieken passen ze toe bij een aantal van hun bouwplannen voor nieuwe gebouwen. De woordvoerder van dit bouwbedrijf voegde er ook aan toe dat we vast over tien jaar zullen zeggen dat we wel gek leken om zomaar drinkwater te gebruiken voor het doorspoelen van toiletten. Enfin, goed verhaal voor de Westerse wereld, maar er zaten ook partijen uit o.a. Kenia en Congo aan tafel, die kijken toch anders naar water. Nairobi Water uit Kenia vertelde over het invoeren van een grootschalig elektronisch betalingssysteem voor toegang tot water (zit overigens Nederlandse technologie in). Een vertegenwoordiger uit Congo vertelde dan weer dat ze de opmerkingen over grijs water van het Zweedse bouwbedrijf zeer interessant vond, maar dat er voor de gebieden die zij vertegenwoordigt nog nauwelijks toiletten aanwezig zijn in de hutten. Verschil zit dan letterlijk aan 1 tafel.

Impact is het nieuwe goud: van Green Bonds naar SDG Bonds
De aanwezigheid van PIMCO en Goldman Sachs gaf de bijeenkomst ook nog een financieel tintje. Kort samengevat: er is meer geld op zoek naar impact dan dat er projecten zijn om in te investeren. Het hoofd ESG beleggen van Goldman Sachs gaf aan dat er meer “shades of SDG finance” moeten komen, “ranging from light green to dark green”. Het is belangrijk dat de mainstream opschuift en dat we ons niet enkel focussen op investeringen in de hoogstaande, donkgroene erwten uit de wereldwijde investeringssoep. Investeren in impact heeft de toekomst, en die impact is al groot door de explosieve groei van de Green Bond markt. Als we dit willen uitbreiden naar bredere impacts op bv. onderwijs, zorg, gelijkheid, banen en biodiversiteit, dan zijn de SDG Bonds hiervoor een financieel middel in opkomst. Maar SDG Bonds zijn helaas complexer dan Green Bonds, die zich meten aan een overzichtelijker criterium als CO2 reductie. Door het SDG Business Forum wordt het beeld wel scherper m.b.t. wat nodig is om de SDG bond markt en impact investeringen in het algemeen te doen groeien: standaardisering van impact reporting en betere en ook goedkopere meting van waardecreatie. Als zelfs Goldman Sachs het al zegt dan kan je het beter geloven. Impact is het nieuwe goud.

Jan Raes (ABN ARMO) neemt deze dagen deel aan de activiteiten vanuit het High Level Political Forum (HLPF 2018) van de Verenigde Naties te New York en nam onder meer deel aan het SDG Business Forum dat werd georganiseerd door UN Global Compact in samenwerking met ICC en UN Desa. Hij schreef deze blog over zijn ervaringen in New York voor het Global Compact Netwerk Nederland (GCNL). 

Ga naar de inhoud