In gesprek met Shirley Goossens, Projectmanager bij Rabobank

Aankomende maandag, 1 november 2021, wordt de 100k Actions Challenge van AWorld en Global Compact Netwerk Nederland gelanceerd. Het is een initiatief van één van de teams van het Young Professionals Program (YPP). Om meer te weten te komen over de challenge en het YPP, gingen we in gesprek met Young Professional Shirley Goossens, Projectmanager bij Rabobank.

 

Shirley, wil je jezelf voorstellen?

“Mijn naam is Shirley Goossens, 27 jaar en woonachtig in Rotterdam. Momenteel ben ik werkzaam bij Rabobank op de afdeling duurzaamheid, in het SDG Transitions team. Binnen dit team focussen wij ons op het ontwikkelen van producten en diensten, met als doel onze klanten te ondersteun om duurzame transities te realiseren door middel van innovatieve oplossingen.”

“Het is fijn om zowel mijn netwerk te vergroten, als om daadwerkelijk impact te maken met elkaar”

Shirley Goossens

Projectmanager, Rabobank

Het YPP is een uitdagend SDG-leiderschapsprogramma voor ambitieuze en leergierige Young Professionals tussen de 25 en 35 jaar. In dit programma ontwikkel je essentiële leiderschapsvaardigheden en lever je met een multidisciplinair team van gelijkgestemde Young Professionals een impactvol SDG-project af. Elk jaar gaan verschillende teams van start. In december 2020 is het YPP-team van Shirley, met de naam Green Gurus, gestart.

Wat is jouw rol binnen het YPP team?

“In het eerste halfjaar van het YPP was ik samen met Doruk Sirtioglu Team Captain. Dit hield in dat wij verantwoordelijk waren voor het opzetten van deliverables, bewaken van de voortgang, moderaten van de meetings en opzetten van een structuur waarin iedereen een bijdrage kon leveren. Vervolgens hebben twee andere teamleden deze rol overgenomen, waardoor ik nu ‘gewoon’ onderdeel van een werkstroom ben. Ons project is onderverdeeld in twee werkstromen en de teamleden zijn ingedeeld in één van deze twee stromen, op basis van hun eigen voorkeuren.”

Wat heeft het YPP jou gebracht?

“Het YPP helpt mij op verschillende manieren:

  1. Ik leer meer over duurzaamheid. Dit komt doordat er vanuit het programma masterclasses worden georganiseerd, op verschillende onderwerpen. Denk aan onderwerpen als hoe duurzaamheid binnen een organisatie in de strategie geïntegreerd kan worden, hoe op duurzaamheid gerapporteerd kan worden of hoe duurzaamheid in business processen geïntegreerd kan worden. Daarnaast heeft ons eigen YPP-team ervoor gekozen om zelf ook ‘lunch & learns’ te organiseren, waarbij we onder andere in gesprek zijn geweest met de Burgemeester van Leeuwarden, Sybrand van Haersma Buma.
  2. Het programma ondersteunt mijn persoonlijke ontwikkeling. Gedurende dit programma kun je – middels de verschillende rollen die aangeboden worden in het programma – jezelf persoonlijk ontwikkelen. Ik heb er voor gekozen om Team Captain te worden, omdat ik mijn skills als projectmanager en moderator verder wilde ontwikkelen. Daarnaast kun je binnen een werkstroom ook taken kiezen waarbij je specifieke skills kunt ontwikkelen, zodat dit jouw persoonlijke ontwikkeling ten goede komt. 
  3. Het programma biedt mij de handvatten om samen met andere, enthousiaste young professionals vanuit verschillende bedrijven actie te nemen op het gebied van duurzaamheid. Het is fijn om zowel mijn netwerk te vergroten, als om daadwerkelijk impact te maken met elkaar. Daarnaast krijg je de vrijheid om zelf te bedenken wáár je precies aan wilt werken, en hóe je dit precies wilt gaan doen.”

Zou je het Young Professionals Program aanraden aan anderen?

“Ik zou het YPP zeker aanraden aan anderen. Je komt in aanraking met vele professionals die werken aan duurzaamheid. Hier kun je veel van leren. Daarnaast is het ontzettend leuk en leerzaam om een project zelf op te starten en af te ronden, in samenwerking met andere jonge talenten vanuit verschillende organisaties. Het helpt je in het vergroten van je netwerk en ook van elkaar valt veel te leren. Wel belangrijk om te realiseren is dat je deelneemt aan een programma, waarbij je als team zelfsturend bent. De eigen input vanuit het team bepaalt ook de output. Het team wordt begeleid door een senior team coach.”

Wil je meer vertellen over jullie SDG-project?

“Het project waar wij ons op focussen is de ‘100k Actions Challenge’. Deze challenge loopt van 1 november tot 15 december 2021 waarbij we iedereen uitnodigen om actie te ondernemen om klimaatverandering tegen te gaan, door een duurzame leefstijl te ontwikkelen. Dit doen we in samenwerking met AWorld, een app waarin je kunt leren over duurzaamheid en acties die je hebt genomen kunt opslaan. Deze acties worden vertaald naar CO2-, water-, en elektriciteitsbesparingen. Op deze manier meten we de impact van alle deelnemers van de challenge. De doelstelling is om gedurende de challenge 100.000 opgeslagen acties te hebben in de app. Om de challenge te lanceren, organiseren we een virtueel event op 1 november a.s. van 11:00 tot 12:00 uur waarin we verschillende experts uitnodigen en bespreken hoe je een duurzame levensstijl kunt ontwikkelen. We nodigen iedereen van harte uit om deel te nemen aan de launch. Je kunt je hier aanmelden: https://bit.ly/3m09Rah

Hoe zijn jullie tot dit onderwerp gekomen? 

“Aan het begin van het programma werd iedereen gevraagd om een idee te pitchen voor een SDG-project. Samen hebben we gekozen voor het idee waarin centraal stond dat we iedereen de meest duurzame versie van zichzelf wilden laten worden. We waren het allemaal eens dat veel mensen graag duurzaam willen zijn, maar niet altijd weten hoe óf dit in de praktijk niet altijd uitvoeren. We wilden ons daarom inzetten om het verschil tussen de intention / action gap te minimaliseren. Eenmaal besloten, vonden we AWorld, hierin staat dit centraal. We hebben toen contact gezocht met de Italiaanse founders van de app en zijn een samenwerking met hen aangegaan. We waren van mening dat we op deze manier meer impact konden maken, dan wanneer we zelf iets gingen ontwikkelen.”

Wat is het doel en wanneer is het project geslaagd?

“Het uiteindelijke doel is om consumenten zo duurzaam mogelijk te laten leven, waarbij dit volledig geïntegreerd is in hun levensstijl en een gewoonte is geworden. De AWorld app is een middel om consumenten tijdens de integratie te begeleiden door middel van tips, tricks en kennisdeling. Tevens helpt deze app om de impact die wij gerealiseerd hebben meetbaar te maken. Als doelstelling hebben we om 100.000 acties te bewerkstelligen met alle deelnemers van onze community in de AWorld app, gedurende de periode 1 november tot 15 december 2021.”

“Wat voor mij de belangrijkste les is geweest, is dat je door middel van samenwerking méér kunt bereiken dan alleen.”

Shirley Goossens

Projectmanager, Rabobank

Wanneer de challenge is afgelopen, wat gebeurt er dan verder met de app? 

“De app blijft ook na de challenge bestaan en we hopen dat iedereen hier dan nog gebruik van blijft maken. Er worden continu nieuwe inzichten gedeeld, en op het gebied van duurzaamheid en de integratie in je eigen leefstijl, valt altijd iets nieuws te leren. AWorld helpt je hierbij!”

Wat is de belangrijkste les die je hebt geleerd uit het Young Professionals Program? 

“Wat voor mij de belangrijkste les is geweest, is dat je door middel van samenwerking méér kunt bereiken dan alleen. Dat lijkt wellicht voor de hand liggend, maar als team kregen wij in eerste instantie het meeste energie van het ontwikkelen van iets nieuws, namelijk een soort ‘gids’ waarmee consumenten meer konden leren over duurzaamheid en een duurzame levensstijl konden ontwikkelen. Echter kunnen we meer impact bereiken door de AWorld app te promoten. Deze zit zo goed in elkaar en hierin is al vele werk verricht, méér dan wij zelf ooit hadden kunnen realiseren. Door hier gebruik van te maken, versterken wij AWorld, en versterken zij ons. Wat ons in deze samenwerking enorm heeft geholpen, is dat de Italiaanse founders van AWorld vanuit Italië een medewerker beschikbaar hebben gesteld om onderdeel te zijn van ons projectteam, zodat we snel konden schakelen met elkaar.“

Kun je deze lessen toepassen in je carrière bij Rabobank?

“Ook bij Rabobank is samenwerking met externe partijen erg belangrijk, vooral als het gaat om een onderwerp als duurzaamheid, waarbij een collectief belang is. Je wilt impact maken, en dat gaat samen sneller dan alleen. Daarnaast kun je ontzettend veel leren van andere partijen, ik ben er zeker voorstander van om dit vaker te doen.”

Ga naar de inhoud