Maak kennis met de Voorzitter van het bestuur: Jan-Willem Scheijgrond 

Philips is een doelgericht bedrijf dat ernaar streeft de gezondheid en het welzijn van 2 miljard mensen tegen 2025 jaarlijks te verbeteren door middel van innovatie. Ze willen toonaangevend zijn met innovatieve oplossingen die producten, systemen, software en diensten combineren en gebruikmaken van klinische en operationele gegevens. Hun verantwoordelijkheid tegenover de samenleving en de planeet is geworteld in de visie van hun oprichters en diep verankerd in hoe zij zaken doen.

Jan-Willem Scheijgrond, de Voorzitter van het bestuur van Global Compact Netwerk Nederland, is de Vice President van Global Government & Public Affairs (GPA). Hij leidt het netwerk dat verantwoordelijk is voor de relaties met overheden en gerelateerde stakeholders om maatschappelijke uitdagingen aan te gaan. De rol van GPA is om een ​​invloedrijke voorvechter te zijn voor belangrijke supranationale, internationale en nationale stakeholders bij de overheid over kritieke gezondheids- en bedrijfsgerelateerde kwesties. Dit omvat natuurlijk belangenbehartiging ten aanzien van thema’s zoals het recht op gezondheid en het aanpakken van klimaatverandering.

Jan-Willem Scheijgrond

Jan-Willem Scheijgrond

The Vice president of Global Government & Public Affairs (GPA), Philips

Philips en hun bijdrage aan SDG’s

Philips heeft ervoor gekozen om zich op 3 duurzaamheidsdoelen (SDG’s) te focussen, omdat ze geloven dat ze het voortouw kunnen nemen bij het bereiken van deze doelen. Het bereiken van een goede gezondheid en welzijn (SDG 3) sluit het beste aan bij hun core business. Ze hebben meer ambitieuze doelen gesteld voor 2025, waarbij de belangrijkste focus ligt op het verminderen van klimaatverandering (SDG 13) en het stimuleren van de overgang naar een circulaire economie (SDG 12).

“We doen dit door circulaire bedrijfsmodellen te introduceren, onze producten nog energiezuiniger te maken en het aantal gebruikte materialen te verminderen. We zullen ook afval minimaliseren en samenwerken met klanten, partners en leveranciers om onze gedeelde voetafdruk te verkleinen. Ik ben trots op de betrokkenheid van Philips bij het milieu – wij geloven allemaal dat het onze verantwoordelijkheid is om een ​​gezondere planeet achter te laten voor toekomstige generaties.”

Het persoonlijke SDG-doel van Scheijgrond

Hoewel Jan-Willem Scheijgrond van opleiding milieutechnisch ingenieur is, zet hij zich in voor een sociale SDG: gendergelijkheid.

“Ik ben lid van de High-Level Commission on the Follow-up of the ICPD25, de VN-conferentie die 12 toezeggingen deed om de gezondheid, rechten en empowerment van vrouwen te verbeteren. Wat me opviel, is dat de particuliere sector zich hier niet op focust. Dat is jammer, want de meeste toezeggingen zijn gezond verstand en zakelijk zinvol. Veel van de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen is gebaseerd op onwetendheid. Juist daarom kunnen toezeggingen van de particuliere sector zo krachtig zijn. Door deze onderwerpen te bespreken worden ze zichtbaar, begrijpelijk en oplosbaar.”

“Dezelfde passie, een ander doel, geweldige leerreis!”

Het persoonlijke advies van Scheijgrond aan andere professionals over het integreren van de SDG’s in hun zakelijke en persoonlijke leven is als volgt:

 

Er is geen goede of foute manier om het aan te pakken. Zorg ervoor dat de doelen waaraan je besluit te werken, jou en jouw collega’s of familie motiveren. Als je de enige bent die gepassioneerd is door de doelen die je hebt gekozen, heb je ofwel de verkeerde gekozen of moet je een betere ambassadeur voor je programma worden. Je kunt jezelf ook uitdagen om een ​​SDG te kiezen om aan te werken waar je misschien minder bekend mee bent. Net zoals UN Global Compact een aantal SDG’s selecteerde die nog te weinig aandacht krijgen van de private sector. Kijk naar mij: ik begon als milieu-ingenieur en werkte aan het beheer van vast afval en nu verdedig ik hartstochtelijk gendergelijkheid. Dezelfde passie, een ander doel, een mooie leerreis!”

Ga naar de inhoud