Global Compact Netwerk Nederland

SDG Action Day Amsterdam: 25 september a.s.

De 25e september is het 3 jaar geleden dat binnen de Verenigde Naties de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen werden ondertekend door wereldleiders uit193 landen. Nu drie jaar verder is het tijd voor actie! Vandaar de SDG action day bij het KIT in Amsterdam. 

Veel inspiratie over het hoe en wat en veel kennis wordt gedeeld.

Vanuit Global Compact Netwerk Nederland organiseren we samen met de leden van de Dutch Sustainable Growth Coalition, VNO-NCW en MKB-Nederland een werksessie om half 2 over de vraag hoe je impact kunt maken. Hoe doe je dat in de praktijk?

Schrijf je nu in om de 25e september deel te nemen via de link: 

 SDG Action Day programma en inschrijven

Nieuwe publicatie UNGC: Reporting on the SDGs

'Integrating the SDGs into corporate reporting: a practical guide'.

Onder die titel bracht UN Global Compact samen met GRI deze zomer deze nieuwe publicatie uit. Een 'must read' als je meer wilt weten over hoe je vanuit je bedrijf kunt laten zien wat je bijdraagt aan de SDGs. Zelf het wiel moeten uitvinden is met het lezen van deze gids niet langer nodig. Ook vanuit ons Global Compact Netwerk Nederland werkten we mee aan de publicatie. 

Lees meer via de volgende link:

Publicatie UNGC 'Business reporting on SDGs'

Nederlandse SDGs publicatie in nieuwe wereldwijde gids

Tijdens het High Level Political Forum (#HLPF2018) deze week in New York, waarbij UN Global Compact een belangrijke rol speelt, werd de gids 'Accelerating National SDG Implementation' gepubliceerd vanuit UN Global Compact. 

Vanuit het Nederlandse Global Compact Netwerk zijn wij trots dat onze SDG publicatie 'Global Challenges, Dutch Solutions' van september vorig jaar daarin ook een plek heeft gekregen. Als één van de ruim 70 lokale netwerken speelt Nederland een belangrijke rol in het behalen van de SDGs in 2030 (zie pg 20). 

De link naar het rapport 'Accelerating National SDG Implementation' vanuit Global Compact Local Networks vindt u hier: Accelerating National SDG Implementation

Nieuw: 'Circular economy finance guidelines'

ABN AMRO, ING en Rabobank lanceerden deze week in New York tijdens het UN High Level Political Forum (#HLPF 2018) de nieuwe gids 'Circular Economy Finance Guidelines'. Dit in het kader van de Sustainable Development Goals (SDGs). De organisaties zijn allen actief deelnemer binnen UN Global Compact en het Nederlandse Netwerk. Ook de staatssecretaris van I&W Stientje van Veldhoven was in New York present bij de VN en benadrukte het belang van het stimuleren van de circulaire economie. 

De link naar de gids die ABN ARMO, ING en Rabobank lanceerden vindt u hier: 'Circular Economy Finance Guidelines'

Blog 'impact is het nieuwe goud'

Blog Jan Raes, ABN AMRO vanuit New York

‘Impact is het nieuwe goud’
Op naar de Verenigde Naties voor het HLPF 2018 - SDG Business Forum in samenwerking met UN Global Compact

Ik had om sneller van a naar b te komen in New York een fiets gehuurd. Dat werkt perfect, maar had er helaas niet op gerekend dat het ook wel eens kan regenen hier. Mijn timing was behoorlijk kantje boord, het begon al te druppelen en ik parkeerde mijn fiets net buiten de Verenigde Naties. Gelukkig stond ik al met mijn tas bij de security scanner toen een fikse stortbui losbrak, die een paar uur zou duren. Eenmaal binnen in het VN gebouw, merk je niets of weinig meer van het weer buiten, want de meetings van het Global Compact SDG Business Forum vinden plaats in ruime vergaderkamers zonder ramen.

SDG ranking van landen
Bij binnenkomst zag ik een hele groep met dikke SDG boekwerken onder de arm. Het boek bleek de publicatie met de SDG ranking van landen te zijn. Net als de Dow Jones Sustainability Index voor bedrijven is er nu ook een jaarlijkse SDG ranking voor landen. In deze publicatie is ook een dashboard te zien van alle landen, waarbij met rood, oranje, groen aangeduid wordt wat goed of minder goed gaat per land. De SDGs vormen op die manier toch wel een (weliswaar ruw) meetinstrument voor de VN om wereldwijde voortgang op de SDGs te monitoren. Wat opvalt is dat de top 20 grotendeels bestaat uit Europese landen, met Zweden, Denemarken en Finland in de top 3. Hier kan je het SDG index rapport met de landen rankings downloaden. Nederland staat op nummer 11.

Grijs water minder belangrijk, vooral als je geen toilet hebt
Wat opvalt is dat als je in zo een SDG Business Forum landen van verschillende continenten samenbrengt in een overleg, dat dan sommige verhalen nooit voor iedereen tegelijk waar kunnen zijn. Zo vertelde een Zweeds internationaal bouwbedrijf trots over het oogsten van regenwater als grondstof voor lokale bierbrouwers, systematisch gebruik van grijs water om toiletten te spoelen en gebruik van NASA technieken om zuiniger te kunnen douchen door recirculatie van water. Deze technieken passen ze toe bij een aantal van hun bouwplannen voor nieuwe gebouwen. De woordvoerder van dit bouwbedrijf voegde er ook aan toe dat we vast over tien jaar zullen zeggen dat we wel gek leken om zomaar drinkwater te gebruiken voor het doorspoelen van toiletten. Enfin, goed verhaal voor de Westerse wereld, maar er zaten ook partijen uit o.a. Kenia en Congo aan tafel, die kijken toch anders naar water. Nairobi Water uit Kenia vertelde over het invoeren van een grootschalig elektronisch betalingssysteem voor toegang tot water (zit overigens Nederlandse technologie in). Een vertegenwoordiger uit Congo vertelde dan weer dat ze de opmerkingen over grijs water van het Zweedse bouwbedrijf zeer interessant vond, maar dat er voor de gebieden die zij vertegenwoordigt nog nauwelijks toiletten aanwezig zijn in de hutten. Verschil zit dan letterlijk aan 1 tafel.

Impact is het nieuwe goud: van Green Bonds naar SDG Bonds
De aanwezigheid van PIMCO en Goldman Sachs gaf de bijeenkomst ook nog een financieel tintje. Kort samengevat: er is meer geld op zoek naar impact dan dat er projecten zijn om in te investeren. Het hoofd ESG beleggen van Goldman Sachs gaf aan dat er meer "shades of SDG finance" moeten komen, "ranging from light green to dark green". Het is belangrijk dat de mainstream opschuift en dat we ons niet enkel focussen op investeringen in de hoogstaande, donkgroene erwten uit de wereldwijde investeringssoep. Investeren in impact heeft de toekomst, en die impact is al groot door de explosieve groei van de Green Bond markt. Als we dit willen uitbreiden naar bredere impacts op bv. onderwijs, zorg, gelijkheid, banen en biodiversiteit, dan zijn de SDG Bonds hiervoor een financieel middel in opkomst. Maar SDG Bonds zijn helaas complexer dan Green Bonds, die zich meten aan een overzichtelijker criterium als CO2 reductie. Door het SDG Business Forum wordt het beeld wel scherper m.b.t. wat nodig is om de SDG bond markt en impact investeringen in het algemeen te doen groeien: standaardisering van impact reporting en betere en ook goedkopere meting van waardecreatie. Als zelfs Goldman Sachs het al zegt dan kan je het beter geloven. Impact is het nieuwe goud.

Jan Raes (ABN ARMO) neemt deze dagen deel aan de activiteiten vanuit het High Level Political Forum (HLPF 2018) van de Verenigde Naties te New York en nam onder meer deel aan het SDG Business Forum dat werd georganiseerd door UN Global Compact in samenwerking met ICC en UN Desa. Hij schreef deze blog over zijn ervaringen in New York voor het Global Compact Netwerk Nederland (GCNL). 

 

 

 

Minister Kaag lanceert Responsible Mining Index 2018

De Responsible Mining Index 2018 is een feit. Dat is goed nieuws! Minister Kaag lanceerde deze ranglijst voor verantwoord ondernemen inzake de mijnbouw. Een goede stap voorwaarts als het gaat om 'human rights' en de Agenda 2030. Iets waar binnen Global Compact Netwerk Nederland veel aandacht voor is. De Index baseert zich mede op de UN Guiding Principles on Business and Human Rights. GCNL lanceerde hierover eerder met Shift en Oxfam een praktijkgids over 'Doing business with respect for human rights' die ook online te vinden is op Gids Doing business with respect for human rights. Om de gids tot stand te brengen werd samengewerkt met ABN AMRO, akzoNobel, KPMG, Philips, Rabobank, Randstad, Shell  en Unilever. 

De objectieve index die nu is gepresenteerd meet hoe mijnbouwbedrijven presteren op zes belangrijke thema’s, zoals arbeidsomstandigheden, milieu, economische ontwikkeling en mensenrechten. De index toont in de vorm van een ranglijst in hoeverre mijnbouwbedrijven verantwoord ondernemen. Kaag: ‘Op basis van deze informatie kunnen belanghebbenden zoals vakbonden, investeerders, omwonenden en overheden de mijnbouwbedrijven op hun verantwoordelijkheid aanspreken. Dat is belangrijk om ook echt die volgende stap te kunnen zetten.’

De eerste editie van de ranglijst bevat dertig toonaangevende bedrijven die samen meer dan achthonderd mijnen exploiteren in ruim veertig landen en daarmee goed zijn voor ongeveer een kwart van de wereldproductie. In de index worden onder meer de tien grootste mijnbouwondernemingen opgenomen. De index is een initiatief van de voormalig Nederlands Speciaal Gezant Natuurlijke Hulpbronnen, Jaime de Bourbon de Parme, en is opgezet in samenwerking met de Responsible Mining Foundation (RMF). Tijdens de lancering sprak ook Jan-Willem Scheijgrond vanuit Philips en tevens voorzitter van GCNL. 

 

plaatje SDG Poster

Stagiair gevraagd bij Global Compact Netwerk Nederland

Ben jij bijna afgestudeerd aan de universtiteit en zoek je per september een stage? Stuur dan nu je motivatiebrief en CV op en wie weet kun jij dan per september aan de slag in Den Haag! Bij Global Compact Netwerk Nederland waar we werken aan een SDG-progress report dat we in november publiceren. Iets voor jou? Reageer dan snel. Voor vragen kun je bellen met Eppy Boschma via 070-3490 468. 

 

Link voor beschrijving stage-opdracht en achtergrondinformatie klik op de volgende link: Stagiair gevraagd

Focus op Innovatie en Perspectief tijdens SDG-event

‘Zonder innovatie kan het niet. Zonder perspectief en het open staan voor verandering kan het ook niet. Bovendien is samenwerking ‘key’ voor het realiseren van de SDGs’. Daarmee opende de nieuwe voorzitter van Global Compact Jan Willem Scheijgrond (Philips) het SDG-event.

Onder meer Aart Bos van de NGO MasterPeace inspireerde het publiek met zijn bijdrage over het belang van sociale cohesie en het in staat stellen van mensen om hun bijdrage te kunnen leveren. Muziek, kunst, beleven,… is net zo nodig als een goed inkomen. Niet alleen in Utrecht en eigen land, maar vooral ook wereldwijd. Niels Buning van Philips nam het publiek mee in de kracht van innovatie. Zonder dat gaat het niet. Hij vertelde over een klein apparaatje dat kinderen van de dood kan redden die longontsteking hebben. In Afrika een werkelijke doorbraak voor het redden van vele levens en daarbij een enorme bijdrage aan de SDG gezondheid.

OverzichtsfotoSDGEvent19 juni2018

Foto: 'SDG event 'innovatie en perspectief als sleutel voor de SDG-agenda'

Afscheid oud-voorzitter André van Heemstra

Foto: De nieuwe voorzitter Jan-Willem Scheijgrond biedt oud-voorzitter André Van Heemstra een gedenkboek aan als dank voor al zijn inzet als ‘founding father’ van het netwerk Global Compact Netwerk Nederland en zijn jarenlange voorzitterschap

Tijdens het SDG event in Utrecht nam oud-voorzitter André van Heemstra afscheid van Global Compact Netwerk Nederland vanuit zijn hoedanigheid als bestuurder. Jan-Willem Scheijgrond, de nieuwe voorzitter, benadrukte dat we als Nederlands netwerk Van Heemstra als ‘founding father’ veel dank verschuldigd zijn voor al zijn inzet en passie. Hij overhandigde Van Heemstra een gedenkboek met bijdragen van oud bestuurders, maar ook van onder meer Jan Peter Balkenende en VNO-NCW voorzitter Hans de Boer. Ook waren er videoboodschappen van de ceo Lise Kingo van UNGC en de ceo van Unilever Paul Polman. Een gedenkwaardig moment waar tijdens de afscheidsreceptie nog veelvuldig over is gesproken.

VanHeemstraScheijgrondEvent20Juni2018

Foto: De nieuwe voorzitter Jan-Willem Scheijgrond biedt oud-voorzitter André Van Heemstra een gedenkboek aan als dank voor al zijn inzet als ‘founding father’ van het netwerk Global Compact Netwerk Nederland en zijn jarenlange voorzitterschap

Babs Dijkshoorn en Coralie Bos nieuw in bestuur Global Compact

Babs Dijkshoorn is Manager Sustainability bij NN group. Tijdens de Algemene Ledenvergadering van Global Compact Netwerk Nederland trad ze toe tot het bestuur. Babs heeft jarenlange ervaring als duurzaamheidsexpert in de financiële sector. Het bestuur juicht haar toetreden tot het bestuur dan ook zeer toe. Datzelfde geldt voor Coralie Bos die ook is gekozen als bestuurslid. Coralie Bos is werkzaam bij Elsevier en binnen Elsevier's Global Communications-team leidt zij de ontwikkeling, implementatie en governance van Elsevier’s geïntegreerde brandstrategy, die  Elsevier's strategie als information analytics business ondersteunt. Ze initieerde en leidde Elsevier's ‘Sustainability Initiative’  van 2015 tot 2017, leidde de creatie van het rapport 'SustainabilityScience in a Global Landscape' en is lid van Elsevier's Sustainability Board.

DijkshoornBosBestuurALVJuni2018

Foto: Coralie Bos (links) en Babs Dijkshoorn nieuw gekozen bestuursleden Global Compact Netwerk Nederland 


Het bestuur is weer op volle sterkte en richt zich vol positieve energie op het verder uitbreiden en versterken van het Global Compact Netwerk.

 

Bruisend SDG-event: Climate Planet met enorme wereldbol

Climate planet komt dit najaar naar Utrecht van 6 oktober tot en met 3 november. Dit in de vorm van een enorme wereldbol van 20 meter hoog. Die biedt een ongekend indrukwekkend beeld van de aarde. Utrecht4Global Goals organiseert dit als gemeente Utrecht. Utrecht werkt actief aan de SDGs. Desirée van der Ven en Marcel Herms inspireerden de leden van Global Compact Netwerk Nederland tijdens het SDG-event ‘Innovatie en Perspectief als sleutel voor de SDG-agenda’, dat deze keer in de Winkel van Sinkel in Utrecht werd georganiseerd. Bedrijven kunnen meedoen tijdens de Climate Planet in Utrecht. 

Filmpje Climate Planet Utrecht

Meer info over Utrecht4GlobalGoals

SDG event 'Innovatie en Perspectief als sleutel voor de SDG-agenda'

Het Global Compact Netwerk Nederland nodigt u uit voor het SDG-event:

‘Innovatie en perspectief als sleutel voor de SDG-agenda’
Di 19 juni 14.00 uur – 16.00 uur, de Winkel van Sinkel, Oude Gracht 158 Utrecht

Aanmelding verplichtvia deze link

Gratis voor aangeslotenen bij UN Global Compact/GCNL en € 15 p.p. voor niet-aangeslotenen

Op dinsdag 19 juni organiseert het Global Compact Netwerk Nederland het SDG-event ‘Innovatie en perspectief als sleutel voor de SDG-agenda’.

Programma

14.00 uur Welkom
door voorzitter Global Compact Netwerk Nederland Jan-Willem Scheijgrond
(Vice President Global Government and Public Affairs bij Royal Philips);

Opening SDG-event met medewerking van gemeente Utrecht als Global Goals City;

Innovatie als sleutel voor de SDG-agenda
door Maarten van Herpen (Hoofd Africa Innovation Hub, Philips);

Intermezzo met deelnemers Young Professional Programma van Global Compact Netwerk Nederland over de SDGs over jong leiderschap, perspectief en innovatie;

Perspectief als sleutel voor de SDG-agenda
door Aart Bos van MasterPeace, een wereldwijde beweging onder meer actief in Utrecht gericht op het bij elkaar brengen van mensen om te werken aan sociale cohesie en perspectief, een voorwaarde om te bouwen aan de SDG agenda.

Met ruimte voor vragen, discussie, het delen van inzichten (o.a. publicatie ‘breakthrough innovation UN Global Compact’) en wrap-up.

15.30 uur Afsluiting en netwerkborrel tot 16.00 uur.

Voor vragen en/of opmerkingen, mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Jan-Willem Scheijgrond nieuwe voorzitter Global Compact Netwerk Nederland

Jan-Willem Scheijgrond (Philips) voorzitter Global Compact Netwerk Nederland

Jan-Willem Scheijgrond is de nieuwe voorzitter van Global Compact Netwerk Nederland. Het bestuur heeft daartoe tijdens de bestuursvergadering deze week besloten. Scheijgrond volgt daarmee André van Heemstra op, die aan de wieg heeft gestaan van het Global Compact Netwerk in Nederland.

Scheijgrond is Vice President Global Government and Public Affairs bij Royal Philips en is verantwoordelijk voor de relatie met overheden en stakeholders inzake de transformatie op het gebied van gezondheid. Ook is hij verantwoordelijk voor partnerschappen met partners als de Verenigde Naties, GAVI en het World Economic Forum.  

In 2009 begon hij zijn loopbaan bij Philips als senior director met betrekking tot maatschappelijk verantwoord ondernemen. Scheijgrond startte zijn carrière bij de UNEP (United Nations Environment Program) na zijn studie aan de Universiteit Wageningen (milieutechnologie). Hij is getrouwd en vader van twee kinderen.

Het bestuur is lovend over Jan-Willem Scheijgrond als nieuwe voorzitter. André van Heemstra: ‘Zijn uitgebreide wereldwijde netwerk en expertise vanuit Philips is een enorme kracht voor het verder uitbouwen van het Nederlandse Global Compact Netwerk waarbinnen de Sustainable Development Goals (SDGs) dé wereldagenda vormen tot en met 2030.’

Duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's) dichterbij gekomen

Duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) dichterbij gekomen

De meeste SDG-indicatoren laten voor Nederland een positieve ontwikkeling zien. Dat is goed nieuws. Vooral de doelstellingen fatsoenlijke (degelijke) banen en economische groei (SDG 8), duurzame consumptie en productie (SDG 12) en vrede, veiligheid en rechtvaardigheid (SDG 16) laten positieve ontwikkeling zien.

Het Centraal Bureau voor de statistiek lanceerde een rapport met de tweede meting van hoe Nederland het doet wat betreft de Sustainable Development Goals (SDG’s). Uit het rapport, ‘Duurzame ontwikkelingsdoelen: de stand voor Nederland’, blijkt wel dat er ook aandachtspunten zijn. Deze liggen vooral op het gebied van milieu, klimaat, energie en ongelijkheid. Global Compact Netwerk Nederland vindt het goed nieuws dat er ook steeds meer data beschikbaar is om te kunnen meten hoe het gaat met de implementatie van de SDGs in Nederland. Vorig jaar wat dat nog 33 procent en in deze meting steeg het percentage naar 51 procent. 

Link naar het hele rapport: CBS rapport

Nieuwe SDG Quikscan

 

De SDG’s leven en steeds meer bedrijven maken er werk van! Onlangs lanceerde onze deelnemer in Global Compact Netwerk Nederland een SDG Quickscan. Deze is zowel in het Nederlands alsook in het Engels beschikbaar.

Link:

SDG Quickscan (NL) / SDG Quickscan (EN)

Met de scan krijgen bedrijven in een paar minuten een eerste indicatie van de SDGs waar zij middels hun aangegeven voorkeuren aan bijdragen. Een warmmaker om er verder mee aan de slag!

SDG café 25 januari

Het SDG café organiseert met VNO-NCW, MKB-Nederland én Global Compact Netwerk Nederland op 25 januari een volgend café in de Malietoren. De bijeenkomst is voor en mét ondernemers. Interesse? Meer info via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer info over SDG café? Zie bijgaande link 

 

Veel belangstelling voor SDG-event Global Compact

‘A call to action for sustainable business’. Daar gaat het om bij het realiseren van de 17 sustainable development goals (SDG’s). Global Compact Netwerk Nederland organiseerde het jaarlijkse event over de vraag ‘waar staan we in 2030’. Cor Marijs van Vivideconomics nam het publiek mee in wat de recent gepubliceerde ‘Blueprint for leadership on SDG’s’ kan betekenen voor bedrijven in de praktijk van alledag. Daarnaast spraken Johannes de Geus, Frederike Stikkelbroeck en Pieter Hemels – die namens het Global Compact Netwerk Nederland in september de Leaders Summit in de Verenigde Naties in New York bezochten – over de ‘tools’ die daar zijn gepresenteerd ten dienst van het bedrijfsleven. Zo is er de SDG Acadamy opgericht vanuit UNGC waarover Johannes inspirerend sprak. Frederike citeerde een brief van Shift dat het implementeren van de SDG’s niet mag betekenen dat het maatschappelijk verantwoord ondernemen uit het oog wordt verloren. Dat begint immers bij de basis van de 10 Guiding Principles en de Guiding Principles on Business and Human Rights.

Pieter Hemels, die ook toetrad tot het bestuur van Global Compact tijdens de ledenvergadering, deelde zijn ervaringen met de World Benchmark Alliance waarbij bedrijven worden gestimuleerd het verschil te maken. Een succesvol event dat veel enthousiasme losmaakte bij de deelnemers. Ook werk aan de winkel. Aan de slag en op naar 2030!

 

JohannesDeGeus28GCNLNovember2017

Foto: Johannes de Geus, Cinop

FrederikeStikkelbroeckGCNL28November2017

Foto: Frederike Stikkelbroeck (links vooraan in het publiek)

 

PieterHemelsGCNL28November 2017

Foto: Pieter Hemels,  Hemels van der Hart

 

SDG event 'Waar staan we in 2030' 28 november

Waar staan we in 2030? De 17 Sustainable Development Goals moeten dan gerealiseerd zijn. Global Compact Netwerk Nederland wil daarvoor alles uit de kast halen. Met de Verenigde Naties staan we in het hart van de uitvoering en zijn we de grootste wereldwijde beweging op het gebied van duurzaamheid. 

Er is geen tijd te verliezen.

Kom naar ons SDG event op dinsdag 28 november in Den Haag van 15 - 17.30 uur en hoor over de nieuwste inzichten, wat er zoal beschikbaar is voor u, en wat u kunt doen! 

Klik hier voor het programma.

 

Workshop ‘Business & Human Rights’ Wereldcongres JCI Amsterdam

Tijdens het Festival #WeDo2030 over de Sustainable Development Goals dat de Junior Chamber International (JCI) deze week organiseert, verzorgt Global Compact Netwerk Nederland donderdag de 9e November van 13 tot 15 uur de workshop ‘Business & Human Rights’. Kom ook en zorg dat je erbij bent. Voor meer informatie over dit unieke wereldcongres zie https://www.jciwc2017.com/

JCI is aangesloten bij ons netwerk van Global Compact en we zijn trots op hen. Een wereldcongres organiseren mét als speciale gast Kofi Annan, verdient onze grote waardering. Chapeau!

Workshop donderdag 13 – 15 uur Amsterdam door Eppy Boschma:

MY BUSINESS AND HUMAN RIGHTS, ETHICS IN BUSINESS, IS IT UP TO ME?

Maybe Human Rights is not something you think of every day. Do you know the way you do business and the way your company operates has an influence? Or you aware of this influence and how you can ACT and CHANGE the way your business influences Human Rights? Get in the know and join for this workshop! During the session you will get a better perspective of ethics in business, your role as an entrepreneur and/or manager or employee and make active steps towards improving your business module to a sustainable model which entails attention for human rights.

Global Compact SDG event ‘waar willen we staan in 2030’?

Noteert u alvast de 28e november in uw agenda?

Dan vindt het SDG event van Global Compact Netwerk Nederland plaats in Den Haag. Het belooft een interessant programma te worden. De nieuwste inzichten en tools over de SDGs delen we dan. Ook ontvangen deelnemers de nieuwe SDG publicatie die Global Compact Netwerk Nederland onlangs met VNO-NCW en MKB-Nederland lanceerde.

Lees meer

Young Professionals bezoeken One Planet Museon Den Haag

De jongeren die actief zijn in het Young Professional Programma van Global Compact Netwerk Nederland en werken aan de Sustainable Development goals (sdg's), bezochten Museon. Maarten Okkermans die vanuit het Museon de tentoonstelling One Planet over de sdg's heeft ontwikkeld, presenteerde zijn visie op de sdg's. De tentoonstelling One Planet loopt tot en met 2030 en stimuleert mensen op een andere manier te denken. Je kunt zelf het verschil maken. Een inspirerend bezoek waar ook Martijn Kosterman van de gemeente Den Haag te gast was en vertelde over Den Haag als 'Sustainable City'. Een leerzame ochtend voor de enthousiaste groep Young professionals!

YoungProfessionalsOnePlanetMuseonDenHaag

 

SDG Impact Summit Amsterdam – september 2017

Kansen in het Buitenland. Dat is één van de break out sessies die kan worden gevolgd tijdens de SDG Impact Summit op 25 september in Amsterdam. De secretaris van Global Compact Netwerk Nederland Eppy Boschma zal die sessie leiden. EY presenteert er een nieuwe publicatie over en praktijkvoorbeelden worden gedeeld. Philips en Amref vertellen over hun partnerschap evenals vertegenwoordigers vanuit de Human Cities Coalition. Ook is Marhijn Visser van VNO-NCW en MKB-Nederland te gast over de opzet van de nieuwe ‘werkplaats’ waardoor de follow up van handelsmissies en het inzetten van innovatieve oplossingen vanuit het bedrijfsleven een boost krijgt.

Nieuwe website Global Compact Netwerk Nederland – september 2017

Met trots lanceert Global Compact Netwerk Nederland de nieuwe website. Naast informatie over het netwerk, actuele ontwikkelingen en publicaties vormen de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen de rode draad. Ook staat de website direct in verbinding met UN Global Compact zodat ook de meest recente wereldwijde ontwikkelingen direct kunnen worden gevolgd. Uiteraard delen we ook graag nieuws of publicaties die onze leden aanreiken. De link naar de website is www.gcnetherlands.nl

Brief over voor- en nadelen SDG toets – september 2017

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft op verzoek van de Tweede Kamer een brief gestuurd over een SDG-toets. In de brief worden de voor- en nadelen ervan op een rij gezet. Het nieuw te vormen kabinet zal naar verwachting pas knopen doorhakken over dit thema. Daarnaast komt het CBS begin volgend jaar met een tweede rapport over de implementatie van de SDGs in Nederland.

Klik hier voor de brief.

Kick Off Young Professionals Program – juni 2017

De Kick Off dag is geweest! Vijftien jongeren, werkzaam in verschillende functies bij bedrijven die participant zijn in het Global Compact Netwerk Nederland, gaan zich 1 dag per maand inzetten voor de Sustainable Development Goals (SDGs). Na de inspirerende introductiedag gaan de jongeren in twee groepen aan de slag om een concreet 'hands on'-project uit te werken onder begeleiding van coaches vanuit de lidbedrijven KPMG en Witteveen+Bos.

KickOffjuni2017

De jongeren zijn werkzaam bij Shell, Philips, Heineken, Witteveen+Bos, HemelsvanderHart, EY, KPMG, Akzo Nobel, O&H concepts, NN Group en Delta Lloyd. Tijdens de Masterclass SDGs die op 20 juni door Global Compact Netwerk Nederland werd georganiseerd deelden ze hun droom over 2030, het jaar waarin de SDGs gerealiseerd moeten zijn.

Ook werden ze geïnspireerd vanuit UN Global Compact New York. Ole Hansen, de directeur lokale netwerken, gaf mee hoe vanuit UNGC wordt gewerkt aan de SDGs.

Masterclass SDGs goed bezocht – juni 2017

Met nog minder dan 5000 dagen tot 2030 is er haast geboden. Want dan moet de realisatie van de 17 Sustainable Development Goals (SDGs) een feit zijn. Het enthousiasme voor de SDGs is er, de businesscase is aangetoond en de bekendheid van de SDGs groeit. Tegelijkertijd is er nog veel te doen. Global Compact Netwerk Nederland is bij uitstek hét platform om deze unieke kans op te pakken en de handen ineen te slaan. Daarom organiseerde het netwerk een Materclass SDGs. Aan de orde kwamen vragen als:

- Hoe verhouden de 10 principes van UNGC zich tot de SDGs?
- Hoe voorkomen we cherrypicking en vergroten we onze impact?
- Hoe brengen ondernemers hun eigen visie en missie in lijn met de SDGs?
- Hoe helpt het nieuwe Platform SDG reporting van UNGC en GRI bedrijven?

Teresa Fogelberg van GRI, Brechte Spoorenberg van KPN en Eppy Boschma van het Global Compact Netwerk Nederland deelden hun inzichten met de ruim 60 aanwezigen.

De sheets die werden getoond vindt u hieronder:

De link tussen UN Guiding Principles & SDGs, Eppy Boschma (Global Compact Netwerk Nederland)
Het Action Platform SDG reporting, Teresa Fogelberg (GRI) 
De SDGs in de praktijk van KPN, Brechtje Spoorenberg (KPN)

Conferentie ‘Central African Forests Forever’ – mei 2017

‘Central African Forests Forever’  is de titel van het boek dat Meindert Brouwer presenteerde tijdens de conferentie over het behoud van bossen in het Congo bekken in Afrika. Global Compact Netwerk Nederland sloot in 2016 een partnerschap met de schrijver om daarmee de publicatie, die een directe link vormt met diverse SDGs, te ondersteunen. In het boek is ook een interview met onze voorzitter André van Heemstra opgenomen. Het werk van Meindert Brouwer is dermate bijzonder dat hij, compleet tot zijn eigen verrassing, tijdens de conferentie werd geridderd.

BoekpresentatieMei2017

Foto: André van Heemstra, voorzitter Global Compact Netwerk Nederland, spreekt tijdens de conferentie over het
belang van het partnerschap met Meindert Brouwer.

De conferentie werd georganiseerd door Global Compact Netwerk Nederland, Tropenbos International en het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Deze vond plaats op 31 mei 2017 bij VNO-NCW.

Zie voor een uitgebreider verslag de website van Tropenbos International.

Rondetafelgesprek SDGs Tweede Kamer – mei 2017

Op 29 mei 2017 organiseerden de leden van de Vaste Kamercommissie Buitenlandse Zaken in de Tweede Kamer een rondetafelgesprek over de Nationale Rapportage SDG ‘Nederland ontwikkelt duurzaam’. De secretaris van Global Compact Netwerk Nederland vertegenwoordigde het bedrijfsleven in dat gesprek. Zij vroeg de kamerleden vooral het enthousiasme dat er in het bedrijfsleven is voor de realisatie van de SDGs te stimuleren en daarbij ook de internationale context voor ogen te houden.

Brief ‘Nederland ontwikkelt duurzaam’ naar Tweede Kamer – mei 2017

Op 24 mei stuurde de Ministerraad de brief ‘Nederland ontwikkelt duurzaam' over de voortgang van de SDGs naar de Tweede Kamer. Eén van de hoofdstukken van de bijbehorende rapportage is  geschreven door Global Compact Netwerk Nederland, VNO-NCW en MKB-Nederland. Ook NGO’s, kennisinstellingen, jongeren en decentrale overheden schreven mee aan één van de hoofdstukken. Een uniek participatief proces waarbij ook de Ministeries hun stand van zaken over de SDGs deelden. Gemene deler is dat Nederland er relatief goed voor staat.

Lees meer

Webinar ‘Implementation of the SDGs’ – januari 2017

Er leven veel vragen over hoe je als bedrijf het beste te werk kunt gaan om de SDGs te implementeren. Welke tools zijn beschikbaar en hoe pak je het aan? Global Compact Netwerk Nederland maakte er een webinar over met praktijkvoorbeelden van Philips, Witteveen+Bos en O&H concepts .

Partnerschap Central African Forests Forever – november 2016

BoekMeindertBrouwerAan de hand van prachtige beelden vertelt Meindert Brouwer – auteur van het boek ‘Central African Forests Forever’ – op meeslepende wijze tijdens het event van Global Compact Netwerk Nederland over het op één na grootste regenwoud ter wereld, het regenwoud in het Congo Bekken. Hij laat zien hoe bedrijven kunnen bijdragen aan het behoud van dit magische deel van de wereld en hoe dat hun impact vergroot.

Het behoud van de regenwouden is een ‘must’ als het gaat om klimaat, energie, water, biodiversiteit en het leefklimaat en de leefomstandigheden van mensen. In Afrika, maar niet minder in Nederland. Dit vraagt om een intensieve samenwerking. De klimaatopgave ligt eraan ten grondslag en ons handelingsperspectief als bedrijfsleven hangt ermee samen. Omdat het volop raakt aan de Sustainable Development Goals is het een interessant thema. Global Compact Netwerk Nederland sloot dan ook een partnerschap met Meindert Brouwer.

Publicatie ‘Doing Business with Respect for Human Rights’ – November 2016

Tijdens het UN Annual Forum on Business and Human Rights van 14 - 16 november in Geneve, lanceerde het Global Compact Netwerk Nederland met Shift en Oxfam Novib de publicatie ‘Doing Business with Respect for Human Rights’  en een online portal.

BoekpresentatieBusinessHumanRights

Foto: Presentatie boek ‘Doing Business with respect for human rights’  met Professor Ruggie (voormalige UN Special
Representative 
on Business and Human Rights), André van Heemstra (voorzitter van Global Compact Netwerk
Nederland)
en Roderick van Schreven (permanent vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties in Genève) 

FrederikeStikkelbroeckGeneveNov2016

Foto: Frederike Stikkelbroeck (Akzo Nobel en bestuurslid van GCNL) licht de publicatie ‘Doing Business with respect
for Human Rights’ toe in Geneve.


EppyBoschmaGCNLGeneveNov2016

Foto: Eppy Boschma (GCNL) deelde in de informatiestand de brochures over het boek uit aan conferentiegangers 

Op 23 november werd de publicatie en de online portaal gepresenteerd en besproken met ondernemers tijdens de Broodje B lunchbijeenkomst  van VNO-NCW (in samenwerking met de Sociaal-Economische Raad en GCNL).

BoekpresentatieBroodjeB

Foto: Broodje B lunchbijeenkomst over de publicatie ‘Doing Business with respect for human rights’ met v.l.n.r.
Frederike Stikkelbroeck (Akzo Nobel en bestuurslid GCNL), David Vermijs (Shift), Maarten de Vuyst (Oxfam Novib),
Alexandra van Selm (Sociaal-Economische Raad) en Teun Hardjono (voorzitter van Broodje B)

Preview ‘Doing Business with respect for Human Rights’ – oktober 2016

Een preview van de publicatie ‘Doing Business with respect for Human Rights’ werd gelanceerd tijdens het Annual Network Forum van UN Global Compact in Dubai. Namens ons nationale netwerk presenteerde Eppy Boschma samen met de vertegenwoordigers van de Global Compact Netwerken uit Indonesië, Zuid-Afrika, Mexico en Turkije de eerste versie aan de CEO van UNGC Lise Kingo.

LiseKingoUNGC

Foto: Lise Kingo, CEO van UNGC, ontvangt het eerste exemplaar van ‘Doing Business with respect for Human
Rights’ 

CEO Unilever Paul Polman over SDGs – mei 2016

Tijdens het event van Global Compact Netwerk Nederland in Den Haag verrast Paul Polman, CEO van Unilever de aanwezigen met een speciale videoboodschap over het belang van de Sustainable Development Goals en het werk daarvoor door UN Global Compact en het Nederlandse netwerk.

  • 1
  • 2