SDG doel 11: Duurzame steden en gemeenschappen

Maak steden en gemeenschappen veilig veerkrachtig en duurzaam

 

3,5 miljard van de bevolking leeft in een stad. Het aantal van de bevolking die in een stedelijk gebied wonen wordt naar verwachting steeds groter. Naar verwachting wonen in 2030 bijna 60 procent van de mensen in een stedelijk gebied. Deze verstedelijking is het vindt merendeels plaats in ontwikkelingslanden. Helaas bevat de groei van stedelijk gebied ook sloppenwijken. Op het moment wonen 823 miljoen mensen in sloppenwijken en dit aantal blijft groeien.

 

In de stad is er een grote uitdaging en dit is de duurzame groei. Ondanks de grote groei en het aantal mensen die wonen in de stad, bedekken alle steden maar drie procent van het landoppervlakte. De steden kunnen echter toch een groot verschil maken voor de energieconsumptie en de carbon emissies. De snelle verstelijking drukt zwaar op het krijgen of behouden van vers watervoorziening, functionerende riolering, de leefomgeving en de volksgezondheid.

 

De hoge bevolkingsdichtheid in de stad heeft tegelijkertijd ook zijn voordelen. Het is namelijk ook gemakkelijker om bronnen zo efficie╠łnter in te zetten, zoals de technologische innovaties breed door te voeren, minder grondstoffen en energie te gebruiken. De innovatie en vooruitgang van kansen aanbieden aan iedereen in de stad van de toekomst.